Friday, February 14, 2014

Madonna: The Immaculate Collection

Biraz aradan sonra tekrar yazmaya fırsat buldum. Bu aralar sürekli başka başka işler çıkıyor, sürekli içimden geçmesine rağmen bir türlü zaman bulup bilgisayar başına geçememiştim. Ama dönüşümü iki mükemmel plağımı buradan sizlerle paylaşarak taçlandırmak istiyorum.

Bu plaklardan ilki Madonna'ya ait ve bir toplama albüm: The Immaculate Collection




Pop müzik çok fazla dinlemiyor ve tercih etmiyor olsamda bu değerler sadece iki kişi için bozuluyor; çok zor olmasa gerek sanırım bu iki pop sanatçısını tahmin etmek? Evet, Madonna ve Michael Jackson'dan bahsediyorum.

Madonna'ya birazdan geleceğimiz için kısaca Michael Jackson'ın benim için ne ifade ettiğinden bahsetmek istiyorum. MJ: Şu an hala hayatta olmayışı ve benim onu bir kere bile canlı olarak dinleyememiş, izleyememiş olmam yaşamımdaki en büyük eksikliklerdendir diye tahmin ediyorum ve bunu bütün benliğimde hissediyorum. Öyle şanslı bir nesil var ki Michael Jackson'ı defalarca turnelerinde izlemiş, dinlemiş, onunla söyleyip, onunla dans etmiş. Hani büyük elektronik marketlerde ses ve görüntü ürünlerinin satıldığı yerlerde denk gelmişsinizdir, özellikle MJ'in ölümünün ardından bombardıman şeklinde çıkan belgesellerinin genelde bluray yada dvd'leri mutlaka bir veya birkaç ekranda oynuyor, ses sistemlerinde çalınıyor olur. İşte ben şimdiye kadar o belgesellere denk gelipte o mağazadan birileri beni kovmadan yada belgesel bitmeden hiç çıkamadım dersem çok az abartmış olurum. Gördüğü ve duyduğum yerde öylece kilitlenir kalırım genelde, tüylerim diken diken, bir yandan ritim tutarken bir taraftan da şarkılara eşlik ederim. Her defasında ölümüne biraz daha üzülürüm, her defasında ne kadar şansız bir nesil olduğumuza bir kere daha hayıflanırım. Konuyu daha fazla MJ üzerinden ilerletmeden Madonna'ya dönmek istiyorum. MJ hakkında daha uzun bir yazıyı This Is It isimli kutu set plağını tanıtırken buradan sizlerle paylaşacağım.















Madonna ile ilk tanışmam hatırladığım kadarıyla 90'larda kuzenimin walkman'inden sadece bir ses duyma umuduyla ve heyecanıyla kulaklıları kafama takıp o müthiş şarkıyı duymam ile olmuştu: Papa Don't Preach. Evet, o an büyülenmiş gibi şarkıya dalıp gitmiştim ve o çekme kasete el koymuştum diye hatırlıyorum. Bundan yıllar sonra bu şarkının klibini izleyecek ve hikayesine tanıklık edecektim.


O yılların Türkiyesi için, şu anın bile olabilir hatta, imkansız bir hikayesi olan bu klibin daha sonraları, 2005 - 2006'da öğrenci olarak bulunduğum Birleşik Devletlerde birçok değişik türüne canlı canlı tanıklık edecek, olayların hiç de o kadar tatlı bitmediğini bizzat gözlerimle görecektim. Kısaca hatırlatmak gerekirse klip çok genç yaşta sevgilisinden hamile kalan annesiz Madonnanın babası ile yaşadığı sorunları ve çözüm sürecini anlatıyor.

Immaculate albümündeki şarkı listesi üzerinden gidecek olursak bu albümün Madonna hayranları için hepsi bir arada ne kadar güzel bir çözüm albümü olduğuna şahit olabilirsiniz. Toplam 15 hit eski şarkının remixlerinden oluşan bu toplama albümde 2 de o dönem için yeni şarkı bulunmakta. (Lenny Kravitz prodüksiyonu ile: Justify My Love ve Rescue Me)

Şarkılar şu şekilde:

1. Plak - 1. Yüz

1- Holiday
2- Lucky Star
3- Borderline
4- Like A Virgin

1. Plak - 2. Yüz

1- Material Girl
2- Crazy For You
3- Into The Groove
4- Live To Tell















 2. Plak - 1. Yüz

1- Papa Don't Preach
2- Open Your Heart
3- La Is La Bonita
4- Like A Prayer

2. Plak - 2. Yüz

1- Express Yourself
2- Cherish
3- Vogue
4- Justify My Love
5- Rescue Me
















Albümün adına gelince kusursuz bir koleksiyon olarak çevirisini yapmak mümkün olsa da Madonna albüme adını verirken Immacula; yani günahsız, saf anlamlarını da albüme bir anlamda yüklemiş oluyor, belki de kendisine bile, kim bilebilir? Neyse, dini konulara girmeden buradan uzaklamaşalım biraz ve şarkılara ve plağın çeşitli basımlarına hızlıca bir dalış yapalım.

1983 yılında çıkış yapan Madonna bu albümde ilk 7 yılındaki en iyi şarkılarını toplamış. Siz de direk en iyi 7 albüm, ilk 7 yıl kavramları tanıdık geliyor mu? Benim hafızamda direk Iron Maiden ve Black Sabbath şimşekleri çaktı nedense :)

Bildiğim kadarıyla bu albüm müzik tarihindeki en çok satış rakamına ulaşan toplama albüm olması gerekiyor. Bu konuyu birçok yerde okudum ancak yine de iş toplama albüme gelince çok da emin olamıyor insan, çünkü her geçen gün birilerinin toplama albümleri çıkıyor ve insanlar herşey bir arada ürünlerin hastası olduğu gibi bu toplama albümleri de kapış kapış alıyorlar. Birçok platformda söylemişimdir buradan bir tekrar daha olsun; aslında toplama albüm seven birisi değilimdir. Bunun aksine sanatçının albümlerini tek tek alıp sevdiğim şarkılarının yanında bilmediğim yeni şarkılarını da keşfetmeyi severim. Ancak Madonna ve diğer pop plakları için benim açımdan da toplama albümler bir kurtarıcı çünkü koleksiyonumun küçük bir kısmını oluşturuyor bu tarzdaki plaklar.

Albümün çevirip çevirip çaldığım değişmez şarkıları:

1- Holiday
2- Like A Virgin
3- Material Girl
4- Papa Don't Preach
5- La Isla Bonita
6- Like A Prayer
7- Vogue

Benim elimdeki plak Ingiltere ve Avrupa için basılmış olan Almanya baskısı. Plak künyesine bakacak olursak:

















Etiket: Sire - 7599-26440-1, Sire - WX370
Format: 2 x Vinyl, LP, Compilation, Gatefold
Baskı: UK & Europe (Almanya)
Tarih: 1990



Plağın açılır kapağının iç kısmında Gene Sculatti'nin Madonna hakkında yazdığı kısa bir makale bulunuyor. Ayrıca 2 plağın iç kapları ve albümün arka kapağı birbirinden güzel Madonna fotoğrafları ile karşımıza çıkıyor.

Bu kadar çok satan bir albüm için bulması çok kolay tabiri sanırım yanlış olmaz. İzinli ve izinsiz birçok baskısı mevcut olan bu plağı iyi bir kondüsyonda 20 - 30 dolar gibi bir fiyata alabilirsiniz. Kayıt kaliteleri tüm basımlarda mutlaka farklıdır ancak hangisi en iyidir sorusunun cevabını bilmiyorum ne yazık ki. Şansınızı denemenizi veya biraz daha üzerinde araştırma yapmanızı tavsiye ediyorum.

Albüm için bir kritik yapmaya sanırım gerek yok. Madonna'nın en iyi senelerinin tüm hitleri bu albümde toplanmış. Pop müziği öyle yada böyle bir şekilde dinlemekten keyif alan herkesin koleksiyonunda bulunması gereken bir albüm diyebilirim.

1 comment:

  1. Selamlar
    Öncelikle yazınız harika :) Bende MJ Madonna ve Cyndi Lauper hayranıyım bu sanatçıların iyi kondisyonda plaklarını bulmak benim için çok zor Edirne de ikamet ediyorum yurt dışına çıkmıyorum ve yurt dışında bağlantım yok ancak gitti gidiyor ve internetten bulduğum sitelerden alış veriş yapıyorum dolayısı ile fiyatlar da uçuk kalıyor.
    Madonna - The Immaculate Collection -- M.Jackson - HIstory -- Cyndi Lauper - Hat Full of Stars _ Sisters of Avalon ve Twelve Deadly Cyns albümlerini yana yakıla aramama rağmen bulamadım.
    Bir kolaksyoner olarak belki yardımcı olabileceğinizi düşünerek yazıyorum mail adresim aşağıda ilginiz için şimdiden teşekkürler.

    sacitgen@gmail.com

    ReplyDelete