Wednesday, February 5, 2014

Hırsıza Selam

Gündem bu kadar karışmış, memleketin her bir santimetrekaresi hırsız dolmuşken bana da hırsızlara selam etmek düşer diyerek, bu yazımda Radiohead grubunun Hail to the Thief albümünü paylaşmayı uygun buldum.




Radiohead çok beğendiğim gruplardan bir tanesi. Bir kere en baştan grubun adını alış hikayesi bile yine bir diğer sevdiğim grup olan Talking Heads ile ilgili olduğu için bile dinlemeye başlamış olabilirim. Radio Head, Talking Heads grubunun True Stories adlı albümündeki altıncı şarkı. Radiohead grubu daha önceki isimleri olan On A Friday'i bu şarkıdan esinlenerek değiştirmiştir. On A   Friday isminin hikayesi de ayrı bir olay zaten. Grup üyeleri gittikleri özel lisede tanışıp kendi çaplarında ilk grup çalışmalarına başladıklarında farklı sınıflarda olup farkı gün ve saatlerde derslerinin olması sebebiyle sadece cuma günleri çalışma yapabiliyormuş. Bu sebepten de gruplarının ismini On A Friday koymuşlar.





Hail to the Thief albümüne gelecek olursak; albüm grubun 2003 yılında piyasaya sürdüğü altıncı stüdyo albümü. Eski albümlerden gelen izler kimilerini memnun ederken kimileri için ise değiştirdikleri yönleri etkileyici olmuştur. Bunlar neler dersek; misal Kid A ve Amnesiac albümlerindeki karamsarlıklar bir nebze azalırken bu albümde daha rock ağırlıklı sound alabildiğini idda edenler var. Şu var ki Thom Yorke gibi başarılı bir vokal arkada ne müzik çaldığından bağımsız zaten çok etkileyici bir karakter. Bu albümde benim hissettiğim sound çok beğendiğim bir tür olan pscyhedelic rock ve biraz da pop aslında.















Albüm daha başından 2+2=5 ile

                                                       Are you such a dreamer?
                                                       To put the world to rights?

gibi bir giriş ile protest bir yaklaşımın albüm boyunca devam edeceğinin izlenimini uyandırıyor. 2+2=5 için sözleri 15 dakikada yazıldı diye bir bilgi de var. Bu bilgi doğru olsa bile o 15 dakika emin olun yılların biriktirdiği saatler sayesinde bir 15 dakikadır ve arkasında bilmem kaç bin dakika vardır aslında.














Birçok yerde Hırsıza Selam isminin Bush için kullanılmış olduğu yazılıp çizilsede grup gayet net bir şekilde eğer Bush'u protesto edecek olsaydık zaten bunu çok kolay bir şekilde yapardık diyip yorumları fazlaca da sallamıyor. Hırsız yakıştırması da Bush için en son seçimlerde son dakikada çalınan oylar ile galip geldiğinin iddaları üzerine çıkmıştır. Her neyse, grup zaten kendisi de protest müzik yapmak gibi bir amaçlarının olmadığını beyan etmiştir. Gel de inan hadi...

Albümde 14 şarkı bulunuyor ve ilginçtir ki her şarkının bir de alternatif ismi var. Yani karşınızda 28 şarkı isimli bir albüm durmakta. 














Albüm daha çıkmadan stüdyo çekimlerinden dışarı sızan kayıtlarla oluşturulmuş bir ön-albüm satışa sürülüyor. Grubun ve ses mühendisinin ise bu olayla ilgili kaygıları gerçekten çok, popüler bir kelimeyle, manidar. Yaptıkları tek yorum albümün dışarı sızmasında bir sakınca yok ancak biz daha bu albüm üzerinde miks yapacaktık, dolayısıyla bu haliyle bizim hayranlarımıza dinletmek istediğimiz albümü yansıtmamaktadır, bu da bizi üzmektedir...

Grubun sondan ikinci albümü olan; daha sonradan In Rainbows ve The King of Limbs gelecek; bu albüm için birisi ilk baskı diğeri repressing olmak üzere iki farklı baskı plak bulunuyor. İlk baskısı 2003 yılında Parlophone tarafından Ingiltere ve Avrupa baskı olarak piyasaya sürülmüş.




Etiket: Parlophone ‎– 584 5431, Parlophone ‎– 7243 5 84543 1 4Format: 2 × Vinyl, 12", 45 RPM, Album Baskı: Ingiltere ve AvrupaTarih: 2003

Bu baskı 2 tane 45 devirlik 12" plaktan oluşuyor ve gatefold bir albüm kapağıyla birlikte geliyor. İlk baskısı çok pahalı olmayan fiyatlara bulunabiliyor aslında yeni bir albüm olduğu ve çok sayıda basıldığı için sanırım.  Internetten yurtdışı sağlayıcılardan 20 - 30 dolar gibi bir para karşılığında ulaşabilirsiniz. Türkiyede şuan için müzik marketlerde repressingler bile stok dışı kalmış durumda. Elinde olup satan bulabilirseniz alırsınız ancak fiyatlar biraz cep yakan cinsten olur sizin de tahmin edebileceğiniz gibi.

Gelelim diğer baskısına; 

2008 yılında Capitol Records tarafından piyasaya sürülen bu versiyon da yine 2 adet 45 devir 12" plaktan oluşuyor ancak bu sefer 180g plaklara basılmış vaziyette karşımıza çıkıyor. Capitol Records'un The Capitol Vaults serisinden çıkan bu plakların beğeneni ve yerden yere vuranı çokca. Bende bu versiyon olduğu için kalitesi anlamında direk yorum yapabilirim: Mükemmel! Yine aynı seriden çıkan 14 adette EP'si bulunmakta Radiohead'in. Onları da yavaş yavaş toparlıyorum şu sıralar ama size tavsiyem elinizde albümler yoksa ile etapta albüm için mesai harcamanızdır. Albümün bilgilerine dönersek:





Etiket: Capitol Records ‎– 7243 5 84543 1 4Format: 2 × Vinyl, 12", 45 RPM, Album, Reissue, 180 gram
Baskı: AmerikaTarih: 2008





Albümle ilgili daha söylenecek binbir şey bulunabilir. Her şarkı için ayrı ayrı yorumlar yapmak mümkün. Melankolinin diplerinde gezinirken bir sonraki şarkıda ellerinizi şaklatırken bulabilirsiniz kendinizi. Kendi içinde dengesi olmayan ancak salt bir Radiohead albümü olduğunu size her notada ve vokal sesinde hissettiren bir albüm Hail to the Thief...



No comments:

Post a Comment