Sunday, January 19, 2014

BEATLES - LIVE AT SHEA STADIUM

Queen On Fire - Live At The Bowl albümünden sonra yine bir konser albümü ile devam ediyorum. Bu sefer biraz daha geçmişe gidiyoruz; 1964. Bu tarihleri doğum günümün öncesi sonrası diye yorumlamayı bırakıyorum şu an itibariyle.
Shea Stadyumu New York/Amerika Birleşik Devletlerinde bulunuyor ve açılış yılı da 1964'e denk geliyor yine. İşin en ilginç tarafı plak 1964 yılına işaret ederken Beatles'a ait bilgiler bu konserin 1965 turu sırasında 15 Ağustosta yapıldığını söylüyor.
Konserin Beatles için önemli olan bir özelliği ise 55.600 kişi ile o zamana kadar verdikleri en kalabalık konser olarak tarihe geçiyor. Tabi konu Beatles ve yıllar da 60'lar olunca bu sadece Beatles için değil tüm Dünya içinde bir rekor olmuuş oluyor ve yapılmış bu ölçüde büyük ilk stadyum konseri olarak da müzik tarihine geçiyor. Maalesef bu stadyum şu anda hala olduğu yerde durmuyor, çünkü; 2009 yılında yıkıldı. Shea yıkılmadan önceki sene son olarak Paul McCartney Billy Joel ile birlikte burada son bir konser veriyor...
Biraz da plaktan bahsedecek olursak: Genel anlamıyla plak ses kalitesi beklentinin çok altında, çünkü bu bir bootleg albüm. Büyük olasılıkla konserin VHS kayıtlarından yasal olmadan basılmış bir plak. Plağı basan şirket olarak Benbecula Records şirketini görüyoruz. Bu şirketten başka hangi plaklar çıkmıştır diye merak ediyorsanız hiç yorulmayın ben size hemen söyleyeyim; sadece bu albüm.
Konser boyunca bitmek tükenmek bilmeyen bir çığlık sesi duyuyorsunuz. Hatta ben çoğu yerinde bu çığlıkları sonradan eklemişler diye düşündüm ancak konser hakkında yazılan çizilene baktığınız zaman orada da bu çığlıklardan bahsediyor. John Lenon 1970 yılında bir söyleşide bu konserden bahsederken; "Orada dağın zirvesini gördüm" diyor.
Albüme sonradan, konserde olmayan ve daha önce steryo olarak yayınlanmamış, 3 şarkı daha eklenmiş. Bu şarkılar; B5 Please Don't Bring Your Banjo Back B6 Everywhere It's Christmas B7 What's The New, Mary Jane
Toparlamak gerekirse bu albüm çok nadir bir albüm olmasa da eğer Beatles seviyorsanız yada Beatles albümleri toplayan biriyseniz bu albümü kesinlikle edinmeniz lazım. Çünkü müzik tarihindeki en kalabalık stadyum konserinde çalan Beatles grubunun o atmosfer karşısındaki performansını dinlemelisiniz. Sevdiğiniz şarkılarda eğlenmekte cabası tabi ki. Albümü çeşitli kanallardan 20 ile 50 dolar arasında bir fiyata alabilirsiniz.

1 comment: