Thursday, January 30, 2014

Louder, Faster, Heavier...


METALLICA; Türk Metal/Rock dinleyicisi için en tanıdık grup diyebiliriz heralde. Birçok kişinin ilk favorisidir büyük olasılıkla. Konserleri stadyum boyutlarında yapılan, festival dahilinde gelmese bile tüm biletleri satılacak nadir gruplardandır bizim için. Benim için de öyle. Bu sebepten koleksiyonumda bu gruba biraz daha özel bir yer ayırmak istedim. Tüm albümlerinin kasetleri elimde varken plakları da yavaş yavaş toplamaya başlamıştım ki Metallicayı çok daha kaliteli bir şekilde dinlemem gerektiğine karar verdim. Sonuç mu? 12" 45 devir plaklar...

Bir çoğunuz 45 devir bir plağın 33 devir bir plağa göre sonik olarak tercih edildiğini biliyordur. İş bir de plak boyutunun büyümesine ve 7" yerine 12" bir plağa 45 devir kazınmış bir albüme gelirse, işte o noktada neredeyse alabileceğiniz maksimum faydayı o plaktan alırsınız. Burada diğer önemli bir noktada plağın kalınlığıdır. Kalın plaklarda daha derin kazımalar yapılabileceği için gramajı fazla olan plakların sonik olarak daha iyi olmasının bir sebebi de budur. Bu meseleyi kısaca geçmek güç olsada burada bırakıp doğruca koleksiyonum için düşündüğüm 12" 45 devir Metallica plaklarından bahsetmek istiyorum. Birazdan okuyacaklarınız Metallica plakları almak isteyen çoğu kişi için yol gösterici olacaktır diye düşünüyorum.

Öncelikle Metallica grubunun stüdyo albümlerine bir göz atalım ve sonrasında detaylı olarak her albümün 12" 45 devirlik versiyonlarına dalış yapalım.

1-Kill 'Em All
2-Ride The Lightning
3-Master Of Puppets
4-...And Justice For All ‎
5-Metallica ‎(Black)
6-Load
7-Reload
8-Garage Inc.
9-S&M
10-St. Anger ‎
11-Death Magnetic ‎
12-Lou Reed & Metallica - Lulu  [45" Şimdilik Yok]
13-Through The Never
14- ... (Üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar)

Şimdi bakalım neler var neler yok?

Bundan sonraki yazılarımda tek tek albümler üzerinden geçip bulabileceğiniz plaklar için size yol göstermeye çalışacağım. Eminim bir çok kişi plakların ses kalitelerini merak edecektir. Ancak ilk başta piyasada olan plaklar üzerinde yoğunlaşacağız, sonrasında yavaş yavaş tüm albümlerin ayrıntılı fotoğraflarını, kutu içeriklerini, ses kalitelerini burada okuma şansınız olacak.

E, evet, bende tüm albümlerin 12" 45 devir plakları var :)

No comments:

Post a Comment