Thursday, January 30, 2014

Kill 'Em All (1. Bölüm)

12" 45 devir Metallica plaklarına ufak bir giriş yaptıktan sonra şimdi sırasıyla albümlere dalma zamanı. Albümleri kronolojik sıralarına göre inceleyerek yine aynı şekilde 12" 45 devir plakları da basım yıllarına göre burada paylaşacağım. Şimdi Kill' Em All ile başlayalım ne dersiniz?

İlk olarak 1983 yılında basılan albümün altı tane 12" 45 devir baskısı bulunuyor. Bunlardan ilk ikisi
1987 yılında İngiltere ve Fransada basılmış. Üretimin arkasından o yıllarda birçok 12" 45 devir plak basan Music For Nations çıkıyor. Zaten MFN plaklarının neredeyse tamamı Fransız baskı, içlerinde de nadir olarak İngiltere baskılar olabiliyor.


İlk plağımız:

Etiket: Music For Nations ‎– MFN 7 DM
Format: 2 × Vinyl, 12", Album, 45 RPM, Reissue, Gatefold
Baskı: France
Tarih: 1987
Barkod: 5016583100735

Bulmak pek kolay değil, ortalıklarda çok yok açıkcası. Yurtdışı sitelerden bulup getirtebilirsiniz. Durumuna göre fiyatları 70 - 100 dolar aralığında olacaktır. Plağın kapağının arkasında Fransa baskısı olduğu yazarken, plak etiketlerinde İngiltere baskı yazıyor.

İkinci plağımız:

Etiket: Music For Nations ‎– MFN 7 DM
Format: 2 × Vinyl, 12", Album, 45 RPM, Reissue
Baskı: İngiltere
Tarih: 1987

Bulmak Fransa baskısına nazaran daha kolay ve fiyat olarak da üçte biri seviyelerinde.

Üçüncü Plağımız:

Etiket: Rhino Records ‎– R1 76156A, Elektra ‎– R1 76156A
Format: 2 × Vinyl, LP, Album, 45 RPM
Baskı: Amerika
Tarih: 2004

Bu albüm 5.000 adet sınırlı sayıda basılmış bir kutu set. İlk defa 180gr olarak basılmaya başlanan bu albüm için almayı düşünürseniz bu noktadan başlayın ve daha sonradan basılan plaklara bakın derim. Yalnız bulmak kolay değil onu da söylemeden geçmeyelim. İsteyeni çok, bulanı az albümler genelde bu senede basılanlar.

Dört ve beşinci plaklarımız 2004 baskılarını bulamayanların yardımına koşuyor. Mobile Fidelity Sound Labs. Mofi tarafından basılan Metallica 45 RPM Series sadece Kill 'Em All için değil aynı zamanda Ride The Lightning, ...And Justice For All ve Master Of Puppets içinde güzel bir seçenek. Bu plaklar Mofi tarafından yarı hızda orjinal analog teyplerden yeniden master edilerek 180gr'lık plaklara basılmış. Bunlara da sırasıyla geleceğiz.

Dördüncü Plağımız:

Etiket: Warner Bros. Records ‎– 343676-1
Format: 2 × Vinyl, 12", Album, 45 RPM, Reissue, Remastered, Gatefold
Baskı: Amerika
Tarih: 2008

Beşinci Plağımız:

Etiket: Universal Music ‎– 0600753085271
Format: 2 × Vinyl, LP, Album, 45 RPM, Reissue, Remastered, Gatefold
Baskı: Avrupa
Tarih: 2008

Bu iki albümde yine bulunabilirler listesinde, fiyatları 40 - 50 dolar seviyelerinde.

Altıncı  Plağımız:

Bu albüm için son plağımız 2010 yılında W.B. tarafından 1000 adet sınırlı sayıda Kırmızı plağa basılmış olarak piyasaya sürülmüş. Dolayısyla bulması zor, bulundumu alması zor. Fiyatları 150 - 200 dolar seviyelerinde.

Etiket: Warner Bros. Records ‎– 343676-1
Format: 2 × Vinyl, 12", Album, 45 RPM, Reissue, Remastered, Limited Edition, Red
Baskı: Amerika
Tarih: 2010


Evet Kill 'Em All albümü için durumlar böyle. Albümden bahsetmedim çünkü diğer albümler içinde özellikle 12" 45 devir bulabileceğiniz plaklara yoğunlaşacağım. Burada şimdi bir de albümleri yazıya dökmeye başlarsak işin içinden hiç çıkamayız.

Louder, Faster, Heavier...


METALLICA; Türk Metal/Rock dinleyicisi için en tanıdık grup diyebiliriz heralde. Birçok kişinin ilk favorisidir büyük olasılıkla. Konserleri stadyum boyutlarında yapılan, festival dahilinde gelmese bile tüm biletleri satılacak nadir gruplardandır bizim için. Benim için de öyle. Bu sebepten koleksiyonumda bu gruba biraz daha özel bir yer ayırmak istedim. Tüm albümlerinin kasetleri elimde varken plakları da yavaş yavaş toplamaya başlamıştım ki Metallicayı çok daha kaliteli bir şekilde dinlemem gerektiğine karar verdim. Sonuç mu? 12" 45 devir plaklar...

Bir çoğunuz 45 devir bir plağın 33 devir bir plağa göre sonik olarak tercih edildiğini biliyordur. İş bir de plak boyutunun büyümesine ve 7" yerine 12" bir plağa 45 devir kazınmış bir albüme gelirse, işte o noktada neredeyse alabileceğiniz maksimum faydayı o plaktan alırsınız. Burada diğer önemli bir noktada plağın kalınlığıdır. Kalın plaklarda daha derin kazımalar yapılabileceği için gramajı fazla olan plakların sonik olarak daha iyi olmasının bir sebebi de budur. Bu meseleyi kısaca geçmek güç olsada burada bırakıp doğruca koleksiyonum için düşündüğüm 12" 45 devir Metallica plaklarından bahsetmek istiyorum. Birazdan okuyacaklarınız Metallica plakları almak isteyen çoğu kişi için yol gösterici olacaktır diye düşünüyorum.

Öncelikle Metallica grubunun stüdyo albümlerine bir göz atalım ve sonrasında detaylı olarak her albümün 12" 45 devirlik versiyonlarına dalış yapalım.

1-Kill 'Em All
2-Ride The Lightning
3-Master Of Puppets
4-...And Justice For All ‎
5-Metallica ‎(Black)
6-Load
7-Reload
8-Garage Inc.
9-S&M
10-St. Anger ‎
11-Death Magnetic ‎
12-Lou Reed & Metallica - Lulu  [45" Şimdilik Yok]
13-Through The Never
14- ... (Üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar)

Şimdi bakalım neler var neler yok?

Bundan sonraki yazılarımda tek tek albümler üzerinden geçip bulabileceğiniz plaklar için size yol göstermeye çalışacağım. Eminim bir çok kişi plakların ses kalitelerini merak edecektir. Ancak ilk başta piyasada olan plaklar üzerinde yoğunlaşacağız, sonrasında yavaş yavaş tüm albümlerin ayrıntılı fotoğraflarını, kutu içeriklerini, ses kalitelerini burada okuma şansınız olacak.

E, evet, bende tüm albümlerin 12" 45 devir plakları var :)

Sunday, January 19, 2014

BEATLES - LIVE AT SHEA STADIUM

Queen On Fire - Live At The Bowl albümünden sonra yine bir konser albümü ile devam ediyorum. Bu sefer biraz daha geçmişe gidiyoruz; 1964. Bu tarihleri doğum günümün öncesi sonrası diye yorumlamayı bırakıyorum şu an itibariyle.
Shea Stadyumu New York/Amerika Birleşik Devletlerinde bulunuyor ve açılış yılı da 1964'e denk geliyor yine. İşin en ilginç tarafı plak 1964 yılına işaret ederken Beatles'a ait bilgiler bu konserin 1965 turu sırasında 15 Ağustosta yapıldığını söylüyor.
Konserin Beatles için önemli olan bir özelliği ise 55.600 kişi ile o zamana kadar verdikleri en kalabalık konser olarak tarihe geçiyor. Tabi konu Beatles ve yıllar da 60'lar olunca bu sadece Beatles için değil tüm Dünya içinde bir rekor olmuuş oluyor ve yapılmış bu ölçüde büyük ilk stadyum konseri olarak da müzik tarihine geçiyor. Maalesef bu stadyum şu anda hala olduğu yerde durmuyor, çünkü; 2009 yılında yıkıldı. Shea yıkılmadan önceki sene son olarak Paul McCartney Billy Joel ile birlikte burada son bir konser veriyor...
Biraz da plaktan bahsedecek olursak: Genel anlamıyla plak ses kalitesi beklentinin çok altında, çünkü bu bir bootleg albüm. Büyük olasılıkla konserin VHS kayıtlarından yasal olmadan basılmış bir plak. Plağı basan şirket olarak Benbecula Records şirketini görüyoruz. Bu şirketten başka hangi plaklar çıkmıştır diye merak ediyorsanız hiç yorulmayın ben size hemen söyleyeyim; sadece bu albüm.
Konser boyunca bitmek tükenmek bilmeyen bir çığlık sesi duyuyorsunuz. Hatta ben çoğu yerinde bu çığlıkları sonradan eklemişler diye düşündüm ancak konser hakkında yazılan çizilene baktığınız zaman orada da bu çığlıklardan bahsediyor. John Lenon 1970 yılında bir söyleşide bu konserden bahsederken; "Orada dağın zirvesini gördüm" diyor.
Albüme sonradan, konserde olmayan ve daha önce steryo olarak yayınlanmamış, 3 şarkı daha eklenmiş. Bu şarkılar; B5 Please Don't Bring Your Banjo Back B6 Everywhere It's Christmas B7 What's The New, Mary Jane
Toparlamak gerekirse bu albüm çok nadir bir albüm olmasa da eğer Beatles seviyorsanız yada Beatles albümleri toplayan biriyseniz bu albümü kesinlikle edinmeniz lazım. Çünkü müzik tarihindeki en kalabalık stadyum konserinde çalan Beatles grubunun o atmosfer karşısındaki performansını dinlemelisiniz. Sevdiğiniz şarkılarda eğlenmekte cabası tabi ki. Albümü çeşitli kanallardan 20 ile 50 dolar arasında bir fiyata alabilirsiniz.

Wednesday, January 15, 2014

Queen On Fire - Live At The Bowl

Queen On Fire - Live At The Bowl albümü Queen grubunun Hot Space Tour kapsamında National Bowl'da 5 Haziran 1982 yılında verdiği konserin kaydından basılmış bir plak. Canlı albümler arasında yer alıyor yani koleksiyonumda.


Konserin olduğu gün benim doğmama daha 1 aydan fazla zaman varmış (17 Temmuz 1982'ye) :) O zamanki şanslı nesili nasıl kıskandığımı kelimelerle anlatamam. Sonrasındaki 13 Temmuz 1985 (Bu da eşimin doğum günü tarihi) Live Aid ise ayrı bir tartışma konusu olur ki zaten onun içinden çıkamayız ;)







Albüme gelecek olursak; plak formatında 2005 yılında bir defa basılmış ve Queen grubunun nadir albümleri arasındaki yerini alıyor.






Eğer albümü plak formatında bulamazsanız veya diğer formatlar da olsun isterseniz 2004 yılında basılmış CD ve DVD, ardından 2008 yılında basılmış bir CD sürümü daha var. Ne yapın ne edin bunlardan bir veya birkaçını edinin derim.








 Queen gurubunu seviyorsanız gibi başlayan bir cümle kurmayı aklımdan bile geçirmediğim için zaten hayranı olduğunuz bu insanların bu mükemmel canlı performanslarına tanıklık edin derim.



Albümde 25 performans yer alıyor. Şarkı listesini fotoğrafta bulabilirsiniz. Plak kaydına gelince; canlı bir konser albümüne göre oldukça iyi, hatta mükemmele yakın. 1982 yılındaki teknolojiyi düşünerek bu albümün kusursuz olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz.

Kayıtları Mack & Mick McKenna ve Masteringi Tim Young tarafından yapılmış. Albümü bulmak çok kolay değil açıkcası an itibariyle discogs ta 3 Adet bulabilirsiniz. İyi durumda olanları 200 dolara kadar çıkabiliyor. Bulduğunuz fırsatları kaçırmamanızı öneririm.


 

Plak Koleksiyonum

Plakların çalındığı sistemi tanıttıktan sonra yavaş yavaş plak kolleksiyonuma geçebiliriz, değil mi? Plaklarımı yurtiçi, yurtdışı plak dükkanlarından ve internet üzerinden alıyorum. Geneli yabancı olan plaklarım arasında eşimin sevdiği birkaç Türkçe plak dışından tüm Erkin Koray LP'leri mevcut. Erkin Baba'nın çok büyük bir hayranı olarak elimdeki tüm imkanlarla çıkmış olan tüm plaklarının ilk baskılarını koleksiyonuma eklemeye çalışıyorum. Tabi bunlar arasında ilk 45'liği olan Bir Eylül Akşamı gibi imkansızlar olmasına rağmen (belki birgün) yine imkansıza yakın Shadoks sınırlı basım ve son LP'si olan Ceylan albümlerini ileriki postlarımda paylaşacağım. Plak koleksiyonumu düzenli olarak discogs üzerinde tutuyorum. Koleksiyonuma BURADAN ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra discogs üzerinden yakın gelecekte almayı planladığım bazı plaklara da BURADAN ulaşabilirsiniz.


İlk Önce "Kaynak"

 
Yeni yıl ile birlikte eskiden ufak tefek girişler yaptığım ve ne yazık ki çok aktif olamadığım bloguma tamamiyle yeni bir enerji getirmesi için Hakan Cezayirli'nin de katkı ve yardımları ile stereomecmuasi'nin altına taşıyarak bugün itibariyle yepyeni bir isim ve sayfa ile başlıyorum. :) Hifi sistemlerle az biraz ilgisi olup birkaç forum okumuş kişiler ilk önce kaynak'ın ne demek olduğunu biliyordur diye tahmin ediyorum. Gavurcasıyla: Source First! O halde ben neden plakları paylaşmadan önce kaynağımı yani sistemimi paylaşmayayım diye düşündüm. Tamam aslında fazla da düşünmedim, aklıma gelir gelmez kararımı verdim. Bu postumda sistem bileşenlerimi, plaklarımı ve onları dinlediğim ortamı yani salonumuzu göreceksiniz. Eskiden sistem bileşenlerimde daha radikal kararlar alıp kısa zamanda değişimler yaparak hayalimdeki sisteme ulaşmaya çalışıyordum. Ancak zaman geçtikçe tecrübeler kazanarak daha emin adımlarla ilerlemeyi ve sistemime en uyumlu bileşenleri deneyerek karar verip sonrasında da o bileşeni sisteme ekleyene kadar sabretmeye, ara hareketlerden kaçınmaya başladım. Bunun çok da faydasını gördüm, çünkü bu süre içerisinde arşivimi elden geçirip bu noktada da hayali koleksiyonumu şekillendirip onu tamamlamaya başladım. Bundan sonraki zamanda koleksiyonumdaki plakları tek tek bu sayfadan detaylı olarak paylaşacağım. Yapmayı istediğim şey o albüm hakkında bildiğim ve edindiğim bilgileri buradan paylaşmak. Bu paylaşımların altında sizden gelecek yorumlar olur ve hatta ufak tartışmalar olursa bilginin daha da zenginleşeceği kanısındayım. Plaklarımı paylaşırken mümkün olan tüm detaylarını ve çeşitli fotoğraflarını sunacağım. Bu aşamada eğer herhangi bir talep gelirse fotoğraf ve bilgi anlamında o noktada da katkıda bulunmaya çalışacağım. Koleksiyonumun çok büyük bir kısmını Rock tarzı albümler oluşturmakta. Hayalimdeki koleksiyonda ise beğendiğim bazı olmazsa olmaz grupların/şarkıcıların/sanatçıların tüm albümlerini raflarda görmek istiyorum. Bunun başlıca sebebi ise müziği tek başıma değil sevdiklerimle dinlemekten çok büyük zevk alıyorum. Dolayısıyla evime gelen misafirlerimden de gelecek herhangi bir şarkı isteğinde onun koleksiyonumda olması ve o şarkıyı birlikte dinleyebilecek olmamızın düşüncesi bile beni mutlu ediyor. Bu düşüncem aynı şekilde film koleksiyonumda da geçerli ve yıllar içinde sayıları yüzlerle ifade edilecek kadar DVD aldım. İlk postumu fazla da uzatmadan sistem bileşenlerimden bahsedip fotoğrafları ile süslemek istiyorum. Sonrasında ise: PLAKLAR BOMBA GİBİ GELİYOR!!!

Sistemim: (Linkler zaman içinde kaybolursa yenileri ile değiştireceğim - Uyarabilirsiniz)

 
 
1- Analog Kaynak (Pikap) - VPI SUPERSCOUT MASTER + SDS














2- Kol - VPI JMW 9 SIGNATURE













3- İğne - BENZ MICRO GLIDER SL S CLASS MC CARTRIDGE 0.4mV
4- Kol Kablosu - AUDIOQUEST - LEOPARD
5- Phono Amfi - Naim Superline

6- Stereo Amfi - Naim Supernait
7- Güç Kaynağı - Naim Hicap

















8- Kasetçalar - Akai GX-75 MKII Reference Master






















9- Hoparlör - B&W 805 Diamond