Wednesday, February 5, 2014

Ride The Lightning (1.Bölüm)

Ride The Lightning albümü Kill 'em All albümünden bir sene sonra yani 1984 yılından piyasaya çıkıyor. Yine Kill 'em All albümünde olduğu gibi ilk 12" 45 devir plağı basan firma olarak karşımıza Music For Nations çıkıyor. Şimdi sırasıyla alınabilecek tüm plakları ayrıntılı bilgileri ile sıralayalım.



Birinci Plağımız:

MFN tarafından 1987 yılında basılan bu versiyonda 2 adet 45 devir 12" plak açılır kapak içerisinde bulunuyor.

Etiket: Music For Nations ‎– MFN 27 DM*
Format: 2 × Vinyl, 12", Album, 45 RPM, Reissue, Gatefold
Baskı: Ingiltere
Tarih: 1987

MFN firmasından çıkan diğer 45'likler gibi bu plağında tam olarak Fransa mı yoksa Ingiltere baskı mı olduğunu kestirmek güç. Birçok kişinin elinde plak etiketi ile kabında yazan bilgiler birbirini tutmuyor. Neredeyse kaplar başka bir yerde, plaklar başka bir yerde basıldı diyeceğim. Basılışının üzerinden uzun yıllar geçtiği için temiz bulması çok zor olan bu baskının temizine denk gelirseniz 50 - 70 dolar gibi bir harcamayı gözden çıkarmanız gerekiyor.

* DM hakkında küçük bir not: Bu konuya ileride bir başlıkta değineceğim.  DM yada DMM olarak bilinen bu özellik plağın master diskinin hangi yöntem kullanılarak oluşturulduğunu ve elinizdeki plağın hangi tür master diskten basıldığını anlamanıza yarıyor. Diğer bir tür ise: Lacquer denilen, asetat disktir. Daha ayrıntılı bilgi için "buraya" buyrun (Link şimdilik yok, yakında bu konu hakkında yazacağım.

İkinci Plağımız:

Etiket: Rhino Records ‎– R1 76156B, Elektra ‎– R1 76156B
Format: 2 × Vinyl, LP, Album, 45 RPM
Baskı: Amerika
Tarih: 2004

Yine bu albümde Rhino Records tarafından basılmış 5.000 adetlik sınırlı setlerden bir tanesi. Plaklar 180gr ve box set olarak piyasaya sürülmüşler. İsteyeni çok, satanı yok tarzı albümler listesine bunu da ekleyebilirsiniz. Elinizde varsa kıymetin bilin yani ;)

Bundan sonraki iki baskı da 2008 yılında gelen Metallica 45 RPM serilerinden olan kurtarıcılardan. Yani Warner Bros. ve Universal baskıları. Bu albümleri bol bol kullanılmış ve hatta şu sıralarda kullanılmamış olarak bile bulabiliyorsunuz. Fiyatlarına gelecek olursak  180gr 45 devir bir 12" Metallica albümü için 40 - 50 Dolar gibi bir parayı gözden çıkarmanız gerekecek. Bu kalitede bir ürüne çalmasa bile verilir denecek kadar cüzzi bence fiyatları. Yani fırsat varken bir veya birkaç tane almalısınız, almayıp sonrasında pişman olmak da var.

Dördüncü Plağımız:

Etiket: Warner Bros. Records ‎– 424636-1
Format: 2 × Vinyl, 12", Album, 45 RPM, Reissue, Remastered, Gatefold, 180g
Baskı: Amerika
Tarih: 2008

Beşinci Plağımız:

Etiket: Universal Music ‎– 0600753085240
Format: 2 × Vinyl, LP, Album, 45 RPM, Reissue, Remastered, Gatefold, 180g
Baskı: Avrupa
Tarih: 2008

Ve geliyoruz altın vuruşa; yani 1000 adet sınırlı basım Mavi plaklara. Kill 'em All albümündeki gibi Ride The Lightning albümünde de 2010 yılında sınırlı sayıda renkli plak olarak bir 12" 45 devir baskı daha bulunuyor. Yine MoFi imzalı olan bu setin piyasada bulunabilirliği ve fiyatı pek de yanına yanaşılacak gibi değil ancak koleksiyonumda illa ki olmalı derseniz an itibariyle bulunabilen plaklar için istenen paralar 200 - 300 dolar seviyelerinde.

Etiket: Warner Bros. Records ‎– 424636-1
Format: 2 × Vinyl, 12", Album, 45 RPM, Reissue, Remastered, Limited Edition, Blue
Baskı: Amerika
Tarih: 2010


Geldik Ride The Lightning albümü içinde yazacaklarımızın sonuna. Aslında albüm ile ilgili de çok şey yazmak geçiyor içimden, hatta kendimi zor frenliyorum bu konuda, ancak şimdilik biraz daha beklemeye devam, zaman buldukça şu albümlerin listelerini bitirirsem ondan sonra önümüz açık, bende olan tüm 12" 45 devirleri uzun uzadıya hem fotoğraflayıp hem de yorumlarımla değerlendireceğim.

1 comment:

  1. (Always.) You’ll must memorize tiny choices like these to get high odds. Available in Single Hand Blackjack or Triple Hand Blackjack for extra gameplay choices with out growing operator costs. Streamlined betting 메리트카지노 display screen permits for all traditional blackjack bets with easy-to-follow motion and new animated graphics for improve excitement.

    ReplyDelete